Nergrävd

Skrivet 2012-10-22 @ 18:13:35

Ursäkta frånvaron men jag befinner mig omgiven av pluggpapper 10-12 timmar om dygnet! Stressiga tider på universitetet

Hallå TV4, det finns faktiskt farmaceuter i Sverige!

Skrivet 2012-10-18 @ 11:49:27
Såhär på morgonkvisten såg jag ett inlägg av en annan apotekarstudent på facebook. Tydligen har hon tittat på TV4s efter tio med malou som har återigen har bjudit in en läkare för att prata om läkemedel. Är samhället så fruktansvärt efterblivet eller vad handlar det om?
 
Jag citerar min kompis "Läkare är bra på mycket, men just läkemedel finns det en yrkesgrupp som kan bättre!". Är det verkligen så svårt att förstå? Läkare och farmaceuter behöver varandra men just nu är farmaceuterna en minoritet just pga att det inte är lika välkänt bland allmänheten och det leder både till att utbildningen är mindre attraktiv än läkarprogrammet och att allmänheten generellt inte förstår vilken kompetens som finns t ex bakom receptdisken på ett apotek. 
 
I andra länder är farmaceuter mycket mer respekterade än vad de är i Sverige. Jag pratade med en herre från ett norskt företag och frågade hur det var i grannlandet och han sa att farmacevter är precis lika respekterade som läkare. Är det inte konstigt att farmacevter i Sverige nästan blir sedda som butiksbiträden? Människor går till läkaren och får en diagnos och sedan även ett läkemedel utskrivet. Läkemedlet hämtas på ett apotek av en person med utbildning inom just läkemedel och det är där på apoteket man kan upptäcka eventuella fel, ibland skriver läkarna ut fel läkemedel eftersom de har utbildning i själva diagnosbiten, inte någon fördjupad kunskap inom läkemedel och deras interaktioner. På apoteket kan det då hända att farmacevten berättar detta för patienten/kunden och ringer upp läkaren, det kan också vara så enkelt att det som läkaren har skrivit ut är en dyrare variant av ett likvärdigt läkemedel som är billigare för kunden. När farmaceuten då säger det här till kunden kan en vanlig reaktion vara "Men min läkare har rekommenderat det där!" 
Jag bör tillägga att jag aldrig har jobbat på apotek och jag har definitivt inte stått bakom receptdisken eftersom jag bara kommit halvvägs i min utbildning. Hur kan jag då veta det här? Jo för att olika föreläsare som är färdigutbildade och äldre studenter som varit ute på sin praktik berättar just detta men den största anledningen till att jag känner till detta är för att även jag en gång var en ovetande patient.


För att dra ett exempel på hur det kan bli fel så kan jag berätta om min pappa som skulle få ett nytt recept på Citodon då han lider ac kronisk värk av en ordentlig wiplash-skada. Han gick till läkaren som vanligt och skulle förnya detta men då sa läkaren ifrån, han påstod att pappa var beroende, att han behövdes läggas in på avgiftning istället. Pappa förklarade att det står i hans journal att han tar 6 tabletter om dagen men det gör han absolut inte, 6 tabletter om dagen är det absolut mesta han får ta men det har han aldrig någonsin gjort. (6 tabletter citodon på en dag är väldigt mycket). Läkaren fortsätter och förklarar att Citodon är narkotikaklassat men det här har pappa varit med om innan så han kollat upp det med läkemedelsverket tidigare och fått svaret att nej, citodon är inte narkotikaklassat. Läkaren slår upp Citodon i FASS och läser den första biten av beskrivningen för pappa där det står att citodon verkar på de opioida receptorerna. Läkaren vänder sig om till pappa och frågar "Vad tänker du på när du hör opioida receptorerna?" och pappa svarar "opium?" "Exakt!..." säger läkaren och fortsätter och förklarar att det därför måste vara narkotikaklassat.
När pappa berättar det här för mig surfar jag in på FASS.se för förskrivare och visar honom att läkaren har fel. Om någonting är narkotikaklassat har det en speciell symbol. Citodon saknade denna. Surfade sen in på morfin för att visa hur symbolen ser ut, den som citodon inte hade. Pappa skrev ut papprena och bad mig upprepa det jag sagt så att han kunde skriva ner det, gick till läkaren och fick sina tabletter utskrivna.
Det var på hösten 2010 och jag gick min första termin på apotekarprogrammet.

Nu kanske det här var en extremt dålig läkare men värt att notera är att han jobbade som läkare, han har alltså gått hela sin utbildning och fått sin legitimation. Och vad hade jag gjort? Jag hade påbörjat termin ett av tio och jag kunde läsa FASS bättre än honom. 
Måste även tillägga att Citodon är narkotikaklassat idag. Det var inte det år 2010 och detta har jag även dubbelkollat i mitt tryckta FASS från 2010. Vet inte vilket datum som det narkotikaklassades men den senaste revideringen av bipacksedeln är gjord i år. Det viktiga är att läkaren med alla sina kunskaper inte kunde läsa FASS och då kanske man ska lägga sin tillit till farmaceuterna när det kommer till just läkemedelsbiten. Läkare är jättebra på sin grej och farmacevter är bra på sin grej. Jag kommer aldrig kunna ställa en diagnos på någon som kommer in och är akut sjuk med ambulans om det inte skulle vara direkt läkemedelsrelaterat, jag kommer inte kunna laga några brutna ben eller operera någon, där behöver vi läkarna.

Den optimala personen att anställa inom vården skulle vara en person som är utbildad både till läkare och till farmacevt men då det skulle ta otroligt lång tid och kostar alldeles för mycket pengar så måste helt enkelt läkarna och farmacevterna ta hjälp av varandra. Det är synd att detta inte är så självklart i Sverige som i andra länder men jag hoppas på en förbättring.

Nu blev det världens längsta inlägg men jag blir så trött på att medier som TV4 inte vet bättre!

Nya naglar

Skrivet 2012-10-16 @ 13:28:05
Hemma från labb och käkar lunch, ska strax dra tillbaka för en muntlig examination. Jag är inställd på att den är ganska chill och jag lär väl hata mig själv om ca 1,5 timme när jag insett att det inte alls är så haha.
 
Senare tänkte jag skriva ett inlägg om lite olika studietekniker eftersom en tjej som heter Sara har kommenterat på bloggen och önskat just detta. Mer om studieteknik kan ni alltså läsa senare i eftermiddag/ikväll!

Tills dess kan ni beskåda mina naglar som jag var och fixade hos min kompis Helena i fredags, "miicket sexiii" som hon skämtsamt brukar säga när jag är där och gör om naglarna. Var tvungen att ta en sjukt konstnärlig bild för att min kompis skulle få den till sitt arkiv sen, haha. För er som undrar så är detta ingen förlängning utan enbart en förstärkning med gelé!
 

Djurabstinens

Skrivet 2012-10-14 @ 16:27:00
Sitter och googlar bilder på katter, blev helt uppslukad haha. Jag vill ha en birma eller en ragdoll i framtiden och det vet jag att jag har tjatat om förut. Egentligen vill jag ha en hund men jag tror att en katt är bättre att börja med eftersom de inte är lika krävande.
 
Mitt i mitt googlande kom jag och tänka på en gammal bild jag tog när mina kusiner fick sin första kull kattungar. Jag har säkert jättefel nu men jag har för mig att det här är någon form av oriental. Mamman är en oriental iallafall men pappan vet jag inte, de hade birmakatter förut men deras hane hade rymt när jag var där så jag såg inte om det var samma eller inte. Hur som helst är rasen oviktig i detta sammanhang, katten var skön!
 
-----------------------------------------------
Edit: Min moster hälsar att katten är en brunmaskad siames :)
 
 

 

Botaniska trädgården

Skrivet 2012-10-12 @ 20:49:44
Idag har min storebror varit ute och jagat älg, lillebror har permission från det militära och jag... jag har varit i uppsalas botaniska trädgård och klappat växter idag. Vår föreläsare som även är professor drog med oss till botaniska trädgården i tre timmar idag för att visa massa märkliga växter. Det var väl ganska soft men han var ju den som hade roligast, jag har aldrig sett någon bli så exalterad i närheten av diverse olika växter! När vi stod runt en björk som inte var en svensk björk och därför ovanlig i sverige (?) sa han "Passa på när vi är här, ta på växterna, hälsa på dem!" så jag vände mig om och skakade hand med något udda träd, på riktigt, det tyckte min övertrötta kompis var jättekul. Vi gick runt och kollade på tobaksplantor, lakritsplantor, busken man får efedrin från, svingiftiga träd osv osv. Väldigt flummigt men det var väl kul att komma ut lite även om det inte var obligatoriskt.
 
Hade med mig systemkameran för att fota den växt jag ska skriva uppsats om (blir lättare med copyrighten då) men den fanns såklart inte så jag fotade andra saker istället... såklart haha

Den första bilden föreställer prydnaldskål om jag minns rätt och den lila saken är väl någon form av orkidée, brydde mig inte i att kolla upp lappen.Den bilden är lite dimmig eftersom den blomman bodde inne i regnskogsrummet och där var det så fuktigt att det blev imma på kameralinsen som inte riktigt ville försvinna.
 

Halvårsrapport inskickad

Skrivet 2012-10-10 @ 15:55:30
Har precis suttit några timmar och skrivit på min halvårsrapport till organisationen EPSA. Sjukt trött i huvudet nu för jag tänkte börja skriva på den idag och lämna in den på fredag, då jag trodde att det var deadline. Sen hittade jag ett annat mail där det stod att det var deadline idag, himla tur att jag skrev den just idag också. Skrivit tre sidor dataskrivet på engelska om vad vi har gjort inom vår svenska organisation och vad vi har för planer för framtiden. I slutet var jag så trött att jag började skriva på svengelska så det blev typ till att skriva om varje mening två gånger för att få till det rätt. Sjukt jobbigt men nu är den klar och den är på engelska, inte svengelska haha. Fan man gnäller så mycket, allt är så stressigt och plötsligt är det över. Vid årsskiftet är det dags att lämna över min post i styrelsen till någon ny, och jag som precis har börjat? Tänk att ett år kan gå så fort.
 
Ska belöna mig med en god kycklingburgare och en öl i puben idag. Ska väl cykla dit om 40 minuter så frågan är om det är värt att fortsätta med mina webföreläsningar...
Jag kanske kan räkna dammråttor på golvet istället..
 

Revolutionerande fakta om växter

Skrivet 2012-10-09 @ 23:22:45

Sorry för dålig uppdatering IGEN. Känns som jag skriver det varje gång jag väl skriver men jag har en körig termin och alldeles för mycket att göra. Allt detta trots att jag sagt upp mig från jobbet.

Läser farmakognosi just nu, handlar i stora drag om hur man utvinner läkemedelssubstanser från växter. Vi har något som känns som 500 miljoner webföreläsningar att titta på, egentligen är det väl kanske 8-10 st. När jag tittade på några idag så tappade jag motivationen när de efter 1,5 timme säger att "växter har till skillnad från djur svårt att förflytta sig".

Men det är väl bra om någon på min utbildning inte vet vad en växt är.......

Önskar att man hade ett roligt liv

Skrivet 2012-10-02 @ 13:07:34
Sista dagen på tentaplugget. Har haft väldigt många aha-upplevelser nu när jag gått igenom mina anteckningar på förmiddagen, plötsligt börjar jag se hur saker och ting hänger ihop. Mår lite konstigt så jag är lite stressad över om jag kommer komma upp ur sängen imorgon eller inte. Mådde svindåligt i söndags efter att jag käkat på donken och sen höll illamåendet i sig på morgonen igår också. Cyklade till BMC vid lunch för att gå igenom gamla tentor och när jag kom fram satte jag mig i en av korridorerna och försökte att inte svimma samtidigt som jag kallsvettades. Jättekonstigt, obehagligt och irriterande såhär dagarna innan en tenta. Imorse höll jag på att svimma när jag skulle upp ur sängen så jag blev nerbäddad i sängen igen av min kompis som skulle iväg på seminarium, gullig kille det där!

Nu sitter jag här och börjar få lite smått damp trots att jag bestämt mig för att plugga till minst klockan åtta ikväll, senast tio. Viktigt att lägga sig i tid innan tentorna, man tjänar ingenting på att sitta uppe halva natten och stressplugga sig genomd det sista.
 
Nej fyfan vad allting handlar om plugg och sånnadär riktigt tråkiga grejer. Jag ska bättra mig så fort mitt liv blir lite roligare. Jag kanske ska börja träna så att jag kan skriva om det! Nej fy fan aldrig i livet, finns få saker på internet som jag stör mig så mycket på som folk som utnyttjar alla möjliga sociala medier till att berätta att de minsann tränar. Blah.

Ska pausa lite och gå hem till en kompis som fick med sig min grafräknare hem igår, förvirrad tjej.
 

Mat är allt jag tänker på nu

Skrivet 2012-10-01 @ 17:34:56
Tenta på onsdag och jag är mitt uppe i tentahetsen. Det är slut på rentvättade strumpor och maten börjar sina. Eller jag har ju massa råvaror men jag har inte tid att slänga ihop det till en måltid. Har bjudit in mig hos min killkompis ikväll och han sa att det var okej så länge jag är medveten om att det blir en sen middag och att det ska serveras fläskfilé med champinjoner. Han vet att jag inte tycker om svamp men just nu befinner jag mig i ett tillstånd där jag äter vad som helst när som helst. 

Efter tentan ska jag göra en helstekt fläskfilé med fetaost och soltorkade tomater och sen en laktosfri cheesecake. Fan att jag kom och tänka på det nu, blev väldigt hungrig helt plötsligt. Sen är det de klassiska efter tenta sysslorna som att städa, ta en ordentlig dusch med hårinpackning och allt, tvätta kläder och göra sig redo för nästa kurs. Så återigen måste jag be om ursäkt för frånvaro men den här kursen är ganska krävande! Ska bli skönt att skriva tentan och återfå mitt liv. Man förfaller verkligen under tentaplugget, både fysiskt och psykiskt haha.

Nu när vi ändå är inne på mat fick jag höra att en Rättviksbo ska hem i veckan och gå på Rättviks marknad. Pling sa det i mitt huvud och nu sitter jag och funderar ut vilka kryddor jag vill ha från kryddståndet som säljer Junis kryddor. Helt fantastiska kryddor som vi brukade köpa hem förut men nu var det länge sen någon var på Moras marknad där vi brukade köpa dem. Är så hungrig att jag skulle kunna slicka i mig en kryddburk nu.
RSS 2.0