Lönekontoret

Skrivet 2012-03-30 @ 21:37:04
Nu sitter jag hemma i sthlm med min inkomstdeklaration och börjar undra vad de håller på med på OK Detaljhandels lönekontor egentligen. Jag jobbar ju bara varannan helg och under sommaren nu när jag har börjat plugga och då är det ju rimligt att jag inte ska skatta så mycket. Under 2011 skattade jag totalt först 26% vilket jag tyckte var mycket och nu när jag ska få tillbaka pengar så har jag bara skattat totalt 14%. Rimliga procent och jag har inte saknat de där pengarna så mycket under året så det är ju trevligt att få ett litet sommarkapital sådär i juni. Det som dock är jävligt märkligt är att jag har börjat skatta så sjukt mycket efter årsskiftet och det märks av kraftigt på lönen. Förut fick jag ut ca 5000 efter skatt och det med mitt studiebidrag gjorde att jag tog mig runt varje månad men nu får jag knappt ut 4000:-. Tusen spänn i en studentkassa är väldigt mycket! Det blir inte så himla mycket pengar kvar när jag betalat min hyra och bilen (försäkring + bensinräkning). Räknade lite på mina löneavier som jag fått i år och jag skattar ganska precis 30% på varje lön....?
Det är så jobbigt och jag har ingen lust att skattejämka för då kanske jag får restskatt till nästa sommar istället och då blir jag ledsen. Lär ju få tillbaka ännu mer pengar nästa sommar om det ska fortsätta såhär men det är inte speciellt kul om jag inte ens går runt varje månad. Jag vill kunna köpa den där jävla tröjan jag impulsivt vill ha och kunna gå ut och på spontanmiddag med vänner och några öl.

För övrigt så vill jag ha ett nytt jobb nu eftersom de strular runt så mycket med schemat på mitt jobb. Som det ser ut nu får jag jävligare pass men mindre timmar = ovärt.

SÅDÄR! Nu har jag spytt lite galla ut i cyberspejjjjjs, enjoy.

Dödsannons

Skrivet 2012-03-26 @ 16:08:22

Faster har varit duktig och tagit tag i allt med begravning och dödsannonser eftersom min far bor på rehab efter att han fått en stroke.

Skatteåterbäring

Skrivet 2012-03-23 @ 10:43:31
2010 fick jag väl ungefär 5-6000 tillbaka och det betalade nästan min utlandsresa så då var jag glad! Förra året fick jag bara tillbaka 300:- och det var segt sådär precis i början av sommaren när man inte får något studiebidrag men då hade jag min härliga semesterersättning jag får i en klumpsumma i maj.
I år har jag väntat jättelänge på beskedet då jag räknade ut att jag under 2010 skattade totalt 20% och under 2011 skattade jag 26%. Det tyckte jag var märkligt, även om jag inte är nån ekonomiexpert, eftersom jag jobbade heltid år 2010 innan jag flyttade till Uppsala i augusti. Spänd som jag var så tryckte jag in fel pin-kod hos skatteverket så många gånger häromdagen att de låste mitt konto i några dagar!

Mamma smsade igår och sa att brevet hade kommit och jag bad henne öppna. När jag fick nästa sms ställde jag mig och skrek rätt ut bland allt folk som var på stockens uteservering, haha herregud. För att inte nämna ett exakt belopp kan jag säga att om man tar min hittills bästa månadslön (från 2010 alltså) och delar det på två så får jag ändå mer pengar tillbaka nu! Sommaren är räddad!

Potatisgratäng i ditt ansikte

Skrivet 2012-03-21 @ 22:00:16
Gjorde egen potatisgratäng för första gången idag, bara bott på egen hand sen augusti 2010 men okej! Aldrig tänkt på att göra egen gratäng, det är ju såntdär som mammor gör och det är dessutom jättejobbigt att diska en ugnsform. Nu låter jag ju totalt bombad men det bjuder jag på!
Gustav dumförklarade mig när jag sa att jag skulle göra gratäng och inte har en potatisskivare. Han brölade på om att skivorna skulle bli jättetjocka osv.. vet inte hur han hanterar en kökskniv men det får stå för honom! Det blev hur som helst asbra och med det åt jag vitlöksmarinerad fläskfilé och beasås, GOTT! Skickade en bild till Gustav på min härliga gratäng som dock hade lite bränd yta (osten jag slängde på var fryst haha) och fick ett "usch" till svar. Säger han som bjöd mig på nån jävla helfabrikatgratäng. En stor plastpåse som man tömmer ut i en form och kör in i ugnen några minuter, där snackar vi usch! I hans snabbgratäng kan jag säga att det var typ fem liter grädde och en potatis, smarrigt.

Det går bra nu

Skrivet 2012-03-21 @ 14:41:13
Har en riktigt fet tenta på måndag och just nu sitter jag och tragglar mig igenom ett kompendium på 200 A4-sidor som mest gör mig irriterad pga stavfel och helt knäppa meningar. Försöker göra mina anteckningar mindre knäppa men man blir snurrig av meningar som: Fosforylerade tyrosinrester defosforyleras snabbt av tyrosinfosfataser. Kul! Något som är roligare är att de här 200 sidorna bara är början på allt jag ska hinna trycka in i huvudet innan tentan.

Såg den här bilden igår just när jag satt och tänkte "ääääh det här hoppar jag över, det är luuugnt!" och så började jag skratta, så jävla true!

Saknar en vän

Skrivet 2012-03-16 @ 01:25:36
Jag hade världens bästa vän, men vi har inte samma connection längre. Blir ganska ofta irriterade på varandra och det suger så jävla hårt. Satt för någon dag sen och läste gamla facebookinlägg vi skrev typ 2007-2009 och jag kom på hur kul allting var. Jag stod precis i badrummet och tänkte nu tänker jag inte höra av mig och andra sekunden tänkte jag, jag ringer nu!
Jag saknar honom och det som var. Hade jag tre chanser att spola tillbaka tiden i mitt liv skulle detta vara en av anledningarna.

Vila i frid

Skrivet 2012-03-13 @ 20:40:37
Idag somnade min farfar in och tog sig över till andra sidan. Han hade varit dålig ett par dagar så det var väntat men det är fortfarande jobbigt när en anhörig dör. När jag fick beskedet tog jag det ganska lugnt och fortsatte sen med det jag höll på med och plötsligt märkte jag att jag var helt blöt i ansiktet, tårarna flödade tyst men rikligt ner för mina kinder. Min farfar flyttade in på ett hem för några år sen då farmor dött och man upptäckte att han hade alzheimers. Jag har sånna skuldkänslor för att jag inte har träffat honom på flera år men samtidigt måste jag komma ihåg att han inte ens visste vem jag var längre. Jag sa för tre veckor sen att jag måste åka upp till Mora i sommar och hälsa på morfar, farfar och gammelfaster innan det är försent... och nu missade jag farfar.
Jag kommer nog spara min sorg tills begravningen som jag hoppas att jag kan vara med på, lite krångligt när man bor så många mil ifrån och samtidigt pluggar på universitetet med så många obligatoriska moment.
Eftersom farfar hade Alzheimers så tyckte jag att nedanstående text var passande. Ta hand om farmor nu.
I minnet du lever,
du finns alltid kvar.
I minnet vi ser dig,
precis som du var.

Vila i frid farfar ♥


Träningsabstinens

Skrivet 2012-03-13 @ 20:15:11
Jag har otroligt nog fått ett sug efter att träna! Har inte tränat på ett år nu i april, helt seriöst. Har velat köpa ett gymkort hela terminen men jag har vart sjuk typ hela tiden och i skrivande stund ligger jag hemma med influensa. Haft 39 graders feber i fem dagar så jag är helt slut, vart asgnällig och känt mig döende.

Nu kanske vissa kommer hata mig men jag har på senare tid faktiskt kommit i mina gamla jeans som jag köpte på gymnasiet. Köpte ett par asschyssta G-star jeans någongång på gymnasiet på 50% rea så jag fick dem till ett helt okej pris trots att de kostat svinmycket pengar innan, dessa jeans har jag vägrat slänga trots att mina lovehandles har hängt över lite åt alla håll. Nu kommer jag i dem jeansen och ett par andra som min rumpa blev för stor för haha. I plugget frågade mina kompisar om jag köpt nya jeans två dagar i rad och jag sa "nej jag kommer i min gamla jeans, chipsdieten ni vet ;)". Haha jag vet inte vad jag har gjort men en sak är säker, jag har aldrig ätit så jävla mycket godis och chips om dagarna som jag gör nu.

Så jag tänkte att om jag har lyckats bli lite mindre av att göra ingenting kanske jag kan träna lite och försöka forma till mig lite. Eller så kanske jag går upp för att jag vinner tillbaka mina muskler som förtvinat... who knows!

Ska köra med måttband och bilder för att se om det händer nått när jag tränar, vikten bryr jag mig faktiskt inte om. Jag vill faktiskt påstå att jag har lite aningar till magrutor kvar överst på magen, hade fyra magrutor för ett par år sen.. FYRA haha skitfult verkligen. Men vad ska man göra, jag har min lilla bulle längst ner på magen som sitter där den sitter :)

Lägger upp en skitfeg bild här från igår när jag fick för mig att pröva mina träningskläder, det kändes bra haha. Bilden har färgen den har med flit, jag känner mig inte lika exponerad. Men nu undrar jag om jag bara ser lite småtjock ut... men det bryr jag mig inte om för i min värld är jag inte tjock :)

 

Och här är min förebild hahaha

Svar på kommentar

Skrivet 2012-03-10 @ 22:59:33
Hej Sandra! Jag undrar lite saker om apotekarprogrammet. Hur svårt är det egentligen? Och hur mycket plugg krävs det? Är det mycket mer plugg än gymnasiet eller ungefär lika mycket (beror kanske på hur mycket man pluggade på gymnasiet, själv pluggade jag mycket i alla fall)? Och är det mest kemi som utbildningen består av, är det som kemin man hade på gymnasiet?
Är det lätt att få jobb efter examen och måste man ha bra betyg för att lätt kunna få jobb? Hur är det med studieuppehåll, påverkas chansen att få jobb efter examen om man tar 1 års uppehåll till exempel?
(Oj, det blev ganska många frågor, hehe..)

Tack på förhand!

Mvh Sara

Hej Sara!
Om jag ska vara ärlig så är det ganska svårt men med lite vilja så är ju ingenting omöjligt. Tror de flesta universitetsutbildningar är ganska svåra, det är ju en hög nivå man studerar på. Det är svårt att jämföra med gymnasiet, det är mycket plugg men man läser bara en kurs åt gången. Jag pluggade också mycket i gymnasiet men aldrig satt jag och pluggade 10 timmar om dagen flera dagar i sträck inför ett prov som man gör inför tentorna. Men jag är ju en såndär dum jävel som inte börjar plugga första dagen utan sitter som ett litet djur dagarna innan tentan och pluggar tills jag blir yr.
Första året är det mycket kemi och det är inte samma kemi man hade på gymnasiet men de första kurserna tar upp grunderna i kemin, så att alla hamnar på samma nivå oavsett vilken gymnasieskola man gick på. Det är mycket organisk kemi och hur man tillverkar olika läkemedelssubstanser.
Som det ser ut nu så finns det gott om jobb för framtida apotekare i och med att apoteksmonopolet är borttaget så det är fler apotek som behöver folk, fler läkemedelsföretag som vill konkurrera och så håller man på och införa apotekare som läkemedelsexperter på sjukhus. Studieuppehåll spelar ingen roll för chansen att få jobb, det är ingenting som arbetsgivarna bryr sig om och det är väldigt vanligt att folk tar uppehåll.
Hoppas det var svar på dina frågor :)

Det är btw jättekul att jag får frågor om apotekarprogrammet! Senast i januari på nollningen av de nya kom det fram en ny student och sa att hon hade läst min blogg och det har ju hänt några gånger nu så det är superkul! Tveka inte med att ställa era frågor!
RSS 2.0