Kort om apotekarprogrammet

Skrivet 2012-12-12 @ 21:37:39
Hoppas vi ses till våren, jag ska börja på apotekarprogrammet förhoppningsvis ..:). Är det verkligen så svårt ? Kan du berätta lite mer om programmet? Tack
 

Vad roligt! Vi kommer säkert att ses då jag är informationsansvarig på farmacevtiska studentkåren för tillfället! Jag kommer inte vara med som fadder på nollningen nästa termin (börjar termin sex och jag har redan varit med på fem nollningar, börjar bli gammal haha) men jag kommer befinna mig på kårhuset lite iallafall och annars så syns jag lite här och var hela tiden!

Programmet är mycket svårare än vad någon förväntat sig när det började. Det är många som försvinner första terminen när de inser vad det är de har gett sig in på. Under den första kursen läser man lite av alla ämnen för att få en insikt i vad yrket faktiskt handlar om. Det är inte många apotekare som jobbar på apotek utan de flesta jobbar inom läkemedelsindustrin, forskning osv osv. Själv vill jag jobba inom klinisk farmaci i framtiden, då jobbar man parallellt med läkare på sjukhus och är med på deras ronder. Läkarna ställer diagnos och apotekaren föreslår en lämplig behandling och ser till att inga läkemedel som patienten får "krockar" med varandra.

Utbildningen består av mycket kemi, speciellt det första året, och kemi tycker inte jag är skitroligt men sen läser man farmakologi, hur läkemedel fungerar och vad man ger mot vilka sjukdomar, hur man behandlar cancer osv. Det är ganska mycket labbar och då är det inga mesiga gymnaiselabbar utan man labbar med tunga grejer och om man inte är uppmärksam kan glasbägare sprängas och om man luktar för mycket på vissa ämnen så svimmar man (ja det händer när studenter inte är tillräckligt uppmärksamma). Det är väldigt högt tempo och något jag tycker är lite jobbigt är att man trycker in så himla många olika moment i kurserna så att man lätt känner att man inte räcker till. Det är jättemånga föreläsningar, labbar, labbrapporter, labbmuntor, PM och självklart avslutande tentor. Den jobbigaste terminen hittills tycker jag är termin tre för då läser man så himla många kurser men det är samtidigt den terminen som man läser annat än kemi. Man läser mikrobiologi, immunologi och fysiologi. På min tid läste man genetik den terminen men den kursen gick för sista gången i år så jag vet inte vad de har hittat på för nytt spännande till kommande terminer. Just nu läser jag farmakokinetik, det handlar om att ge rätt dos till rätt patient, alla ska inte ha samma läkemedel utan det beror på hur just deras kropp fungerar och man ska komma fram till den dos som ger rätt plasmakoncentration i just den patienten. Den flummigaste kursen vi läst den här terminen var farmakognosi, det handlar om svampar och växter och vi hade ett seminarium där vi satt och skar upp diverse rotfrukter och plantor. Det roligaste på den kursen var väl föreläsningen om narkotika där vi fick en väldigt tydlig redogörelse om hur man gör t ex opium haha. Nu ska man inte tro att apotekare är värsta knarklangarna men det korrekta ordet för läkemedel är ju egentligen droger men i Sverige tänker man bara på narkotika när man säger ordet drog. 

Det är en tuff men spännande utbildning! Det här var vad jag hann skriva ner nu sådär mitt i mitt pluggande inför en tenta men om du (eller någon annan) har några frågor är det bara att kommentera eller skicka ett mail! :)

Att tillägga är att apotekare och receptarier är mycket mer uppskattade i andra länder, i t ex Kanada är farmaci jättestort och man har väldigt mycket respekt medan vi i sverige nästan liknas vid kassabiträden. Det svenska folket är inte medveta om vilken kompetens de bakom receptdisken på ett apotek besitter!
Kommentarer
Postat av: Apotekarstudent

Jäklar vilket bra inlägg! Önskade att jag hade läst det innan jag började apotekarprogrammet så att jag hade haft en bättre mental förberedelse :)

Superbra beskrivning :)

2014-03-06 @ 20:57:39

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0