Mitt lilla projekt

Skrivet 2011-03-28 @ 21:33:55
Som jag har skrivit förut så har jag tyckt att det finns väldigt dåligt med information om min utbildning på internet och jag har funderat på att ta min lilla bloggkategori ett steg längre och starta upp en ny sida där blivande studenter kan få ställa alla sina frågor. Jag nämnde det hela på ett ämbetsmannaråd vi hade på kårhuset för ungefär två veckor sen och idag fick jag vara med på ett möte med kårens handläggare, programmets samordnare och två andra som jag pinsamt nog inte vet titeln på. De ville iallafall veta mer om min idé och tyckte att det lät jättebra så nu har jag fått i uppgift att göra en pilotversion av det hela och presentera på nästa möte i maj.

Då ska det skapas en sida med all info om apotekarprogrammet och dessutom receptarieprogrammet. Det är även tänkt att man ska kunna ställa frågor till studenter och inga frågor är för dumma och man är garanterad ett svar! På sidan ska man även kunna hitta information om vad man kan jobba med efter sin utbildning eftersom det finns så mycket att välja på!

Vad säger ni? Kommer ni som har frågor om programmet använda er av den sidan? :)

Svar på kommentar om jobb

Skrivet 2011-03-28 @ 21:19:17
Hej!
Vad jobbar man igentligen som apotekare?är det Sannt att de kommer bli överskott av apotekare så arbetslösheten kommer att öka? Den kommer tydligen vara större än för civilingenjörer och civilekonomer.
Går själv på det pogrammet. Det var igentligen inte mitt val.hade lovat att söka till något till våren och när jag intevisste vad jag skulle söka till sa mina föräldrar att jag skulle söka till det här programmet. Kom in som reserv.
Har hört från receptarier att det är folk som sitter i kassan och tar emot recept. Har även hört av receptarierna att apotekare har samma arbetsuppgifter. Är det Sannt?
Jag vet att du inte gått på programmet så länge men det skulle verkligen vara snällt om du skulle kunna svara.

Hej! Nej det stämmer inte alls! Med fler apotek behövs fler apotekare och allt som hör till, det är inte bara apotekare occh receptarier som behövs för att arbeta på själva apoteket utan det ligger ju massa jobb "bakom kulisserna" så att säga! Som apotekare och receptarie kan man välja att jobba på apotek med rådgivning, utdelning av recept och tillblandning av antibiotika men det är bara en av oändligt många jobb man kan få efter sin utbildning. Man kan jobba med klinisk farmaci, läkemedelsforskning, läkemedelsframställning, kliniska studier. Det finns väldigt mycket man kan jobba med! Det vi får höra är att det kommer finnas gott om jobb men jag vet att det är andra som säger motsatsen men man vet ju inte hur det ser ut i framtiden förrens man är där. Jag tror att det kommer finnas gott om jobb men det beror ju självklart vad man vill jobba med, jag skulle vilja jobba inom klinisk farmaci!

Som apotekare antar jag att du har lite fler valmöjligheter än vad du har som receptarie eftersom det är en bredare utbildning men alla receptarier jobbar inte på apotek och de som sitter i kassan är oftast inte utbildade receptarier eller apotekare. Är inte så insatt i receptarieprogrammet faktiskt!

Jag är ju ganska ny på utbildningen så jag vet inte hur framtiden ser ut för just mig men inom kort kommer vi starta upp en hemsida med all information om apotekar- och receptarieprogrammet där man kan läsa om utbildningen, ställa frågor till studenter och läsa om alla möjliga jobb man kan få som färdigutbildad, så håll utkik här på min blogg så meddelar jag när sidan öppnar upp!

Svar på kommentar

Skrivet 2011-03-17 @ 22:54:44
Hej! Jag funderar på att välja apotekarprogrammet men jag är väldigt osäker då jag varken gillar kemi, labbar eller biologi och sådant som har med människokroppen att göra. Vad tycker du som går utbildningen? Borde jag välja något annat eller går det bra i alla fall? Bör man ha några speciella egenskaper för att börja på apotekarprogrammet så att säga?

Tack på förhand för svar! :D

Haha ja du helt ärligt så borde du nog fundera på en annan utbildning om du inte är intresserad av människokroppen! Apotekarprogrammet har ganska mycket kemi, någon labb under varje kurs och hela yrket går ut på att man förstår människokroppen och hur man kan påverka den med olika läkemedelssubstanser och varför man mår som man gör. Så mitt tips till dig är att du sätter dig ner och undrar vad du vill göra i framtiden, hur vill du att din arbetsdag ska se ut? Jag ville gå någonting naturvetenskapligt eftersom jag gick NV på gymnasiet och jag ville gå någon utbildning där man som färdigutbildad hjälper människor att må bättre. Jag vill göra skillnad i människors hälsa och känna att jag gör något bra för någon annan. Jag var på en föreläsning på stockholms universitet om droger det sista året på gymnasiet och det var så otroligt intressant att se exakt vad drogerna gör i hjärnan och varför det blir som det blir och det är ju exakt det vi håller på med på apotekarprogrammet! Så ta dig en funderare över inom vilket område du vill jobba och vad som fångar ditt intresse för det är ju helt onödigt att sitta och ha tråkigt i massa år för att man inte är intresserad när det finns så otroligt många utbildningar att välja på! :) Lycka till!

Amöberiet nästa

Skrivet 2011-03-15 @ 20:54:37
Blev tillfrågad igår om jag ville vara med i Amöberiet, det är den farmaceutiska nollningsgruppen som anordnar och planerar nollningen för de nya apotekar- och receptariestudenterna. Det är enormt tidskrävande de första två veckorna men jag tror att det är sjukt kul också så jag tackade ja. Jag gillar att planera och jobba från idé till handling så det ska inte bli några problem hoppas jag. Blir officiellt invald på kårens marsmöte nästa vecka.

Så komsi komsi alla människor som är sugna på att plugga till apotekare eller receptarie i uppsala så ska jag bjuda er på två otroligt roliga veckor i början av er utbildning!

Här är en härlig bild på mig och en kille som heter björn från den här terminens nollning då jag var fadder!

Ny kurs, ny krafter

Skrivet 2011-03-14 @ 19:36:59
Nu är organkursjäveln över. Kan ju nästan satsa pengar på att jag och 60% av klassen inte klarade tentan men jag har bra anteckningar nu så det blir lättare att göra omtentan om det behövs. Nu har vi börjat med biokemi, är den fjärde kemikursen på raken och man blir ju lite less faktiskt. Men biokemi verkar iallafall vara den roligaste av kemikurserna vi haft hittills. Det handlar om hur cellen fungerar och ämnesomsättning. Känns jätteskönt att ha en kurs om något som man faktiskt kan förstå och inte bara massa molekyler och strukturformler hit och dit som man blandar ihop och får något helt annat i slutändan, det var helt enkelt inte min grej! Sitter och pluggar nu, handlar om enzymer än så länge och det är ganska lätt.

Har ett ganska behagligt schema nu så jag ska försöka ta tag i mitt liv som har fallit i spillror under organkemikursen haha. Nej blä nu ska jag fortsätta plugga så att jag inte hamnar efter redan första veckan!

Note to self: nämn ingenting som har med politik att göra

Skrivet 2011-03-04 @ 15:08:26
Märklig felräkning, men tar du inte i?

Gammelpartiernas politiker avslöjas i pedofilskandaler, korruptionsskandaler, för köp av sexuella tjänster, fyllekörningar, misshandel (men fortsätter som politiker ändå), olaga hot, vandalisering av hotell, arrangemang av spritfester för unga, bedrägeri, förolämpningar av tjänstemän och Gud vet allt.


En SD-politiker..... håll i er ..... säger fel i en debatt.


Du får gärna tycka felräkningen är... ska vi säga "hemsk?", men vad är din reaktion när politiker (förutom SD's) begår grova fel?


Lugna sig! Det finns absolut många svin bland politikerna i alla partier men nu råkade jag tycka att det här var lite roligt! Sverigedemokraterna har inte gjort något bra intryck på mig med sina insatser i riksdagen, många av dem verkar väldigt oproffesionella. Jag röstade inte på dem men det var det ju faktiskt en hel del i landet som gjorde eftersom de lyckades komma in i riksdagen och då hade de ju kunnat överraska positivt med att sköta det förbaskat snyggt. Om de skulle göra ett gott intryck i riksdagen så skulle folk nog lägga mer energi på att faktiskt ta reda på vad dem står i alla politiska frågor och inte bara hata dem. Sen de kom med i riksdagen har det vart skriverier i tidningarna om många politiker från SD men jag är inte korkad, såklart att media trycker lite extra på partiet som så många vill ha ur från riksdagen.

Personligen är jag väldigt trött på dagens politik. Alla bara lovar och lovar men det händer aldrig någonting. Vet man inte vad man ska rösta på tycker jag iallafall att man kan gå till sin vallokal och rösta blankt som en protest mot att man inte litar på någon av partierna. Jag röstade inte blankt och jag röstade inte på sverigedemokraterna, men jag röstade.

Nu valde jag att skratta åt det här för hon sänkte verkligen sig själv, värre än så var det inte, men jag tyckte att det var kul. Andra skandaler som olika politiker har orsakat under åren har inte alltid varit något att skratta till.

Angående labbar

Skrivet 2011-03-01 @ 11:51:55
Nu har jag vart dålig och inte svarat på kommentarer men här kommer två från februari som jag tycker att jag kan svara på en en veva :)

"Hej! Jag undrar följande om apotekarprogrammet: labbar man mycket, hur mycket ungefär? Och skriver man mycket labrapporter också? Kommer det vara många labbar under hela studietiden eller är det t.ex. bara första året man labbar mycket?

Tack på förhand :)"


"Gud vad man saknar kemi och laborationer. Fast nu förtiden så är man själv försökskanin så man får vara extra försiktig. Får ni labba också eller läser ni bara om dem olika analysmetoderna?"


Hittills har vi läst tre kemikurser och vi har labbat på alla de tre, vad jag har förstått och sett på schemat frammåt så labbar man i princip på varje kemikurs. Första kursen labbade vi två dagar, andra kursen i tre dagar och den här kursen vi läser nu, organisk kemi med inriktning mot läkemedel, labbade vi i hela sex dagar. Labbperioden vi hade nu var två veckor och då labbade man mån-ons, hade självstudier på torsdagen och sen var det munta på fredagen som handlade om vad vi gjort i labbet. Jag går ju fortfarande första året men första terminen labbar man två gånger och den här terminen har vi ju redan labbat en gång men vad jag förstår så blir det två gånger till innan sommaren. Det kan kännas drygt att labba, det tycker iallafall jag, men man lär sig väldigt mycket!

SD imponerar med goda kunskaper i matematik

Skrivet 2011-03-01 @ 11:06:10
Hahaha jag sitter hemma och pluggar men så fick jag syn på den här videon som någon hade länkat till på facebook, vilket jävla stolpskott. Asså de som röstade på Sverigedemokraterna borde ju verkligen skämmas för de har bara skämt ut sig och visat att de inte har speciellt mycket i huvudet.

Lyssna på hur mycket hon tror att 400.000 euro är i svenska kronor. Hur mycket tror hon att en euro är värd i svenska kronor egentligen? Haha vilket pucko. Och det är ju ingen felsägning heller för hon kollar ju i sina papper, så hon har verkligen räknat ut och skrivit ner den där summan hahaha det gör det bara ännu roligare!

RSS 2.0