Svar på kommentar om betyg och svårighetsgrad

Skrivet 2014-05-04 @ 23:27:09
hej 
jag har tänkt att börja på apotekare utbildningen och har lite frågor angående utbildningen. 

1. är det okej att man bara får E/G på utbidlningen om man inte har så höga betyg hur kan det påverka mig när jag sedan vill jobba? 
Betygsskalan på apotekarprogrammet är U/G/VG och du måste såklart ha minst G i alla kurser för att bli färdig apotekare. Om betygen spelar roll eller inte beror vilket jobb du vill ha i framtiden, om du t ex vill söka en doktorandtjänst inom ett specifikt ämne kanske det är bättre om du har ett högre betyg i grundkursen inom det ämnet. Om det står mellan dig och en annan sökande kanske betygen avgör, jag vet inte. Jag tror dock på att det handlar mycket om personlighet, om du har många relevanta meriter och erfarenheter på ditt CV så spelar det nog ingen roll om du fått G i alla kurser. Nu är ju jag ingen arbetsgivare men jag är väldigt säker på att din personlighet och din meritlista väger mer än om du fått G eller VG på tentorna.

2.kan jag kräva en bostad att bo i nära uppsala? fast ä jag inte ofta kommer attt vara där utan jag kommer att vandra mellan stockholm och uppsala 
Du kan inte kräva någon bostad alls i Uppsala, oavsett var du bor, det finns ingen bostadsgaranti i Uppsala. Det du kan göra är att kämpa för att hitta ett boende på egen hans (som alla andra gör) men det känns onödigt att betala hyra för ett boende i Uppsala om du kommer spendera väldigt mycket tid i Stockholm. Det finns många som bor i Stockholm och pendlar till Uppsala varje dag.

3.de här tentorna hur svåra är de? och om man vill ha ett bra betyg på de vad skall man göra har du några tip?
Tentorna är svåra, det här är universitetet och inte gymnasiet, allt är mycket svårare på universitetet. Hur svår man tycker att en tenta är beror självklart på hur mycket man har pluggat inför tentan och hur intresserad men är av just det ämnet. Mitt tips för att få bra betyg är att plugga ordentligt från början till slut av varje kurs, det finns ingen genväg till bra betyg. Om man bara har föreläsningar två timmar en dag så ska man se till att sitta och plugga 6 timmar på egen hand den dagen om man vill ha bra betyg. Apotekarprogrammet är heltidsstudier och du förväntas lägga ner 40 timmar i veckan på utbildningen, oavsett om du har föreläsningar eller inte. 

4 hur är det egentligen med lab-rapporterna betygsätts de och hur svåra är de ?
Labbrapporterna är precis som tentorna olika svåra beroende på hur mycket man har pluggat. Återigen så är det laborationer på universitetet och inte gymnasiet, det är svårt. Labbrapporterna betygssätts bara med Underkänt eller Godkänt och man måste ha alla labbrapporter godkända för att bli färdig apotekare. 
 
Apotekarprogrammet är en femårig universitetsutbildning med mycket kemi, det är klart att utbildningen är svår. Om man bara frågar sig hur svåra tentorna och labbrapporterna är så kanske man ska tänka om. Man ska söka utbildningen för att man vill bli apotekare och vill man så kan man. Hur svårt någonting är handlar såklart om hur mycket man pluggar, om man kommer hit och inte pluggar någonting kan jag lova att man inte kommer klara ett skit, inte en enda labbrapport eller tenta. Men om man vill bli apotekare och faktiskt pluggar det man ska, ja då kommer det vara svårt ibland men man klarar sig.
 
Hoppas du blev hjälpt av mina svar!
 

Svar på kommentar om boende och schema

Skrivet 2014-05-04 @ 23:14:23
"Hej. Jag hade tänkt söka till apotekarprogrammet i uppsala och undrar hur det är med studentboende? Om man blir antagen, fixar universitet själv boende till dig eller måste man fixa det själv? Sen undrar jag om du skulle kunna förklara/visa på ett ungefär hur ditt schema ser ut. Hur många föreläsningar är det och hur långa är dem? Skulle uppskatta om du kunde svara i ett inlägg :)"
 
Hej, förlåt för sent svar!
Vissa universitet har bostadsgaranti, det betyder att universitetet fixar någon form av boende till dig då du börjar plugga vid deras universitet. Uppsala har ingen boendegaranti, det är alldeles för många som pluggar vid Uppsala universitet så det skulle aldrig gå att ge en sån garanti och de universitet som ger bostadsgaranti gör det lite för att locka folk till just sitt universitet eller den staden (så har jag förstått det). Uppsala är så populärt så de behöver inte locka studenter med en bostadsgaranti.
Att få tag på boende i Uppsala är ganska svårt om man inte har en himla tur, man får räkna med att flytta runt lite det första året. Här är ett gammalt inlägg där jag skrivit om det här med att hitta bostad.
 
Att förklara mitt schema är väldigt svårt, det varierar väldigt mycket från kurs till kurs och olika dagar. Vissa dagar har man föreläsningar 8-17, andra dagar 10-15 och ibland har man t ex bara en föreläsning 10-12. Övrig tid är det tänkt att du ska sitta och studera på egen hand så det är ganska bra att tänka att man ska plugga 8 timmar om dagen, som ett heltidsjobb, det är ju heltidsstudier. De flesta kurser har laborationer, det skiljer från kurs till kurs hur många dagar det är och hur många timmar varje labbmoment är. Vissa kurser labbar du 4 dagar och andra labbar du i två veckor. Laborationer tar oftast hela dagen. Det är helt omöjligt att svara på hur ett ungefärligt schema ser ut eftersom det skiljer så otroligt mycket! I slutet av de flesta grupper är man inte schemalagt utan man har "självstudier" då man har tid att plugga in det sista till tentan, då bör man sitta och plugga hela dagarna, jag sitter nästan och pluggar dygnet runt då för att jag har så dålig självdisciplin under kursen.

Överlevde valborg

Skrivet 2014-05-04 @ 23:03:55
Hej hopp!
Jag överlevde valborg här i Uppsala! Blev en fyradagars men den sista dagen var jag helt nykter, och på självaste valborg blev det inte så himla mycket dricka faktiskt. Nu ska vi inte sitta här och prata om hur mycket alkohol jag har druckit nu för då får jag inga jobb i framtiden, eller? Hade iallafall fruktansvärt kul på valborg som såg ut såhär;

- Kvalborg; Såg Svenska björnstammen på Östgöta Nation och studsade runt som att jag var hög på livet med massa vänner vi träffade där. Sen gick vi vidare till stockholms nation och dansade vidare där när spelningen var slut. 
- Valborg; Käkade frukost med massa brudar hemma hos en tjej, sen satt vi i slottsparken en timme innan vi gick på champagnegalopp och sprutade ner varandra med sliskigt bubbel och dansade som galningar. Efter det blev det en dusch, parkhäng, hemmafest och fyllekäk.
- 1 maj; Sa hejdå till min kompis som åkte tillbaka till stockholm och sen satt jag hemma med sådan kemisk ångest att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Sedan tog jag tag i mig själv och gick på födelsedagsfika och sen Räkan på göteborgs nation. En fulsittning där man frossar räkor, sjunger som idioter, dansar räkandansen och hoppar på stolarna. Räkan var absolut det roligaste denna valborg!
 
Nu såhär efter valborg har jag påbörjat ett valborgslöfte om att ta tag i mig själv och min kropp. Jag ska försöka stressa mindre och ha en mer strukturerad vardag och ta mig tid att sitta ner i lugn och ro när jag ska äta. Jag har varit och tränat idag och 2 maj rensade jag ur alla snabba kolhydrater som smugit sig in i mitt hem för nu ska jag detoxa från kolhydrater, har smällt i mig så mycket socker på sistone att det är sanslöst. För att kunna tillfredställa min hjärna som skriker efter kolhydrater nu har jag gjort LCHF pannkakor och en äppelpaj (hittade inga rabarber) gjord på kokos- och mandelmjöl. Jag har ju kommit fram till att jag inte bara är allergisk mot laktos utan även mot vete, därför kollar jag väldigt mycket på lchf recept och sen modifierar jag om dem lite och byter ut lite grädde mot keso osv. 
RSS 2.0