Svar på kommentar; studieteknik

Skrivet 2014-01-20 @ 11:36:00
"Hej Sandra! 
Först och främst måste jag säga att jag är väldigt glad över att jag hittade din blogg, jag är en tjej som läser just nu till apotekare i göteborg, har läst färdigt första terminen och har kuggat på tentorna so vi hsr haft , vilket gör att jag mår väldigt dåligt och tappat motivationen.. jag vet inte ens om jag klarar av spärren. Jag undrar om det är normaöt att kugga i början? Och har du några tipser på hur man kan göra/studieteknik? Det skulle vara jätterolig om du kunde svara på mina frågor :)"
 
Hej,
Jag kuggade statistiken och analytisk kemi första terminen men jag klarade dem direkt på omtentan så jag blev av med dem snabbt iallafall. Jag tror att anledningen till att man kuggar i början är antingen för att man har dåliga baskunskaper, jag hade dåliga kemilärare på gymnasiet, eller för att man inte har kommit in i själva univeritetsstuderandet ännu. Det är en himla omvändning att gå från gymnasium till universitet och det tar nog ett tag innan man får ordentlig självdiciplin och sköter sina studier utan att man får "läxor". 
Det där med att tappa motivationen känner jag till så väl haha, jag är jätteglad över att jag har studieupphåll nu för jag mår verkligen bättre och har nått någon slags inre frid. Jag har skrivit lite om studieteknik i ett tidigare inlägg, här har du en länk, men jag vet inte om jag är världens bästa person att ge råd haha. Jag har iallafall skrivit lite om tekniker jag har använt själv eller fått lära mig om. 

Men ett tips är att du går till er studievägledare, vet inte hur det fungerar för er i göteborg men här i Uppsala anordnar de ibland seminarier i studieteknik. Jag var på en seminarieserie i tre delar förra våren som handlade lite om hur hjärnan fungerar och hur man bäst utnyttjar det när man pluggar, jätteintressant! Sen är ett annat tips att prata med en psykolog, här i Uppsala har vi något som heter studenthälsan och där har de psykologer/kuratorer (?) som man kan få prata med om typ studierelaterad stress osv. Jag har hört om jättemånga kompisar som går dit regelbundet och de tycker att det är så fruktansvärt skönt! I Sverige är man ju inte direkt öppen om att man går till psykolog som de är i typ USA "My shrink said...", ni vet. Men när jag började säga till folk att jag funderade på att gå dit var det jättemånga som avslöjade att de också går dit och de rekommenderade det! Jag tror att det är jättenyttigt att få prata med någon som kanske kan få en att hantera stressen för att inte få ångest och kanske inse att det finns mer i livet än en kuggad tenta.
Kommentarer

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0