Studietekniker

Skrivet 2013-01-03 @ 11:24:00
Hej kan du skriva lite studieteknikstips? :) Det skulle vara så himla gulligt om du orkade göra det :)
 
Nu kommer jag ju på att jag utlovade att skriva om lite studieteknik för länge sen men sen gick det åt helvete med tentan jag skulle göra så då blev jag så sur och ville inte skriva nått eftersom min teknik uppenbarligen inte fungerade. Jag tror tyvärr inte att jag har hittat rätt teknik ännu och nu har jag ändå varit på universitetet i 2,5 år. Eller jag har hittat rätt teknik men den är tidskrävande och jag börjar alltid försent. Här är olika typer av pluggtekniker som jag har testat på ett sett bland kursare:

- Plugga i grupp. Den stora klassikern! På universiteten finns det oftast massa grupprum som man kan trycka in sig i och plugga tillsammans. Problemet med detta är att alla sällan ligger på samma nivå. Den här tekniken fungerar inte så bra för mig eftersom jag oftast inte förstår logiken i t ex kemin vi läser lika snabbt som mina vänner och då sitter jag bara och blir förvirrad och tänker "det här ska jag gå igenom när jag kommer hem" men efter att ha suttit i grupp i 10-12 timmar så får man inte så mycket mer gjort när man kommer hem. Men att plugga i grupp är något jag rekommenderar att kombinera med en annan teknik!

- Memorykort. Ett tag tog jag efter en annan kursare som rev A4 papper i fyra olika delar och gjorde minnesanteckningar som hon sen pluggade på. Detta fungerade dock inte för mig eftersom jag tycker om att skriva saker utförligt, annars förstår jag inte, och på korten kan man bara skriva ner stödord och kortare förklaringar. Jag insåg dessutom att jag la ner så himla mycket tid på att försöka leta fram ett specifikt kort för det var något jag var osäker på och det kan ta ett tag om man har 120 kort.

- A4 blad. Det jag gör nu är större memorykort, jag tar blanka A4 papper och så skriver jag ner allt som har med saken att göra där. T ex om jag läser fysiologi, då tar jag och skriver om njurarna på ett eller flera papper (häftar sen ihop dem så att det blir ett häfte om enbart njurar) och sen börjar jag på nytt och tar t ex hjärtat. Jag tycker att det fungerar bra men det tar så sjukt lång tid att gå igenom allt och göra alla papper bara.

- Biblioteket. Att sitta på egen hand på de tysta läsplatserna i biblioteket är något som jag har börjat uppskatta först det här året, det är faktiskt jätteskönt att sitta och ta allting i sin egen takt. Sitter man i grupp så händer det hela tiden att man börjar prata om något annat roligt istället. Nått man måste hålla sig borta från när man sitter i biblioteket är facebook, det är extremt tidskrävande haha. Jag brukar bara ta med mig datorn när det är absolut nödvändigt.

- Mörka rummet. Det här är något som en idrottslärare i högstadiet berättade om. Han berättade att han brukade släcka ner i rummet och bara ha skrivbordslampan tänd. Det enda man såg då var skrivbordet och pluggsakerna. Har aldrig testat detta men det kanske fungerar!
 
Andra tips som gäller för samtliga studietekniker är att planera maten, se till att laga storkok innan det drar ihop sig för då slipper man stå och laga mat och vara stressad över att det tar lång tid. Se till att du alltid har med dig den energidryck och godiset du behöver så slipper du tänka på det under dagen. Jag har alltid med en energidryck, ett paket Brago kakor och nån liten godispåse, brukar köpa vingummin för de räcker så länge och så får man ont på tungan om man äter för många = man tar det lite lugnt. En annan viktig grej är att se till att ha det städat hemma, det ska inte finnas någonting att fixa hemma för man lägger gärna tid på att storstäda och diska istället för att plugga.

Det här var de tips och metoder som jag kom på just nu! Det handlar om att testa sig fram och hitta sin egen teknik. Jag lär mig t ex genom att skriva ner saker på ett papper, jag kan inte sitta och repetera i huvudet utan jag måste kladda ner det på ett papper om och om och om igen.
Hoppas att det var till någon hjälp! Nu ska jag försöka någon av teknikerna för att plugga inför min tenta i läkemedelssyntes!
Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack så hemskt mycket, som du säger man får nog testa sig fram och se vilken teknik som passar en själv bäst, även om det är svårt och tar lång tid att hitta en teknik som verkligen fungerar :(

2013-01-03 @ 20:53:14
Postat av: Leyla Derafsh

Hej!

Tack så mycket för all information och din ärlighet. Jag har sökt till apotekare och receptariprogrammet därför googlade om det och lyckligtviss hittade jag din blogg:)
Det hjälpte mig och få lite inblick på kursena.
Tack igen:)

2014-05-22 @ 18:46:02

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0