Sandras trerätters

Skrivet 2013-02-03 @ 17:09:00
I fredags bjöd jag hem en kompis på middag. Jag har länge velat göra en riktigt seriös middag men det är ju lite mobbat att sitta och äta trerätters ensam, haha. Jag slog på stort, iallafall för att vara jag, och bjöd på toast skagen till förrätt, till varmrätt laxpuckar med västerbottenost serverat med ris och dillsås och till efterrätt en snabb cheesecake i små glas. Jag hade varken gjort skagen eller laxpuckarna förut så det var lite svettigt men det blev faktiskt bra. Sen fick jag veta att man kan köpa färdig skagen, det tänkte inte jag på haha. Men min skagen fick mycket bra betyg, han åt till och med upp min toast också när jag insåg att jag inte var så sugen på skagen. Det var en sjukt trevlig kväll, jag hade förvändlat mitt skrivbord till ett matbord dukat som på en sittnining med alla olika sorters glas och tallrikar och levande ljus. Vi satt där och åt och drack vin och umgicks utan TV eller hög musik i bakgrunden. Det var en riktigt bra kväll och vi har bestämt oss för att vi borde äta finmiddag och dricka vin lite oftare.
 
Tänkte dela med mig av recepten, kan jag så kan nog alla haha. Allting var faktiskt sjukt enkelt men jag verkade ju rätt grym i köket när jag gjort skagen och såsen helt själv. Laxpuckarna var svingoda och de kommer jag absolut att göra igen, riktigt mättande var de också! Har tyvärr inga bilder på maten!
 
Skagenröra
Räkor
2,5 dl créme fraiche
3 msk majonäs (köpte färdig orginalmajonäs)
En halv rödlök
En kruka dill
Lime
Blanda créme fraiche och majonäs i en skål. Finhacka rödlöken och dillen och rör ner det. Pressa i juicen från en halv lime, blanda ner räkor efter tycke (jag tycker att det är godare med mer räkor så att röran blir mer kompakt). Lite salt och peppar och sen är det klart. 
 

Laxpuckar
Laxfilé
Västerbottenost
Till 500g laxfilé behövs 150-200g västerbottenost. Finhacka laxen och riv osten. Blanda ihop lax och ost så att det går att forma "puckar" av det. Placera puckarna i en ungssäker form, häll på lite peppar och ställ in det i ugnen ca 20 minuter på 150 grader. Kolla laxen med jämna mellanrum så att den inte blir torr. De anvisningar jag hittade för lax sa 10 minuter men mina puckar var inte alls färdiga då. Jag använde inget salt eftersom jag inte är något större fan av salt och osten i sig är ganska salt.
 
Dillsås
3 dl gräddfil
1 dl majonäs
En kruka dill
Blanda gräddfilen och majonäsen i en skål. Finhacka dillen och blanda ner den. Salta och peppra efter smak. Klart!
Kommentarer

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0