Bostad i Uppsala

Skrivet 2012-06-28 @ 13:51:20
"Jag undrar hur du fick tag på lägenhet i Uppsala. Är det studentlägenhet du bor i och hur fungerar det?

Hälsningar Peter"
 

Hej Peter! Boende i Uppsala är inte världens lättaste grej men det kanske du redan har upptäckt?
Jag har bott i Uppsala i två år och jag har bott på fyra olika ställen, suck.
När jag flyttade till uppsala fick jag tag på en äldre apotekarstudent som hyrde ut sitt gamla studentrum under uppsägningstiden (2 månader). Sen bodde jag hos en kompis en månad och sen fick jag tag på ett eget rum genom Heimstaden som har studentboenden i Flogsta:
Heimstaden är inte världens bästa hyresvärd och Flogsta är måttligt roligt, det är ganska sunkigt och stökigt men det var iallafall tak över huvudet.

Efter ett år i Uppsala fick jag boende på studentvägen som ligger närmare stan och är mycket trevligare. Det är många studenter som vill bo på studentvägen och jag förstår dem!
Mitt rum på studentvägen har jag fått via mitt medlemskap i Norrlands nation. Där får man en köpoäng per termin man är medlem, så är det i alla nationer, och norrland är den nation som sitter på flest bostäder.

Jag bor i en studentkorridor och det har jag alltid gjort. Då har man eget rum och delat kök. I flogsta är man tolv personer som delar kök men alla har eget badrum och dusch. I flogsta finns det även rum med pentry så att det är som en liten lägenhet.
På studentvägen är vi åtta personer i korridoren och vi delar kök och dusch men alla har egen toalett och rummet är på ca 18 kvadrat. Låter kanske litet men det är faktiskt helt okej när man bor ensam. Vi har två duschar, en på varje sida av korridoren så jag delar dusch med tre andra personer och den duschen är fan fräschare än den jag hade i mitt rum i flogsta. Att bo i korridor kostar runt 3000 i månaden och då ingår el och vatten och det brukar inte vara någon hyra över sommaren, man betalar alltså bara 10 månaders hyra.

Det kan vara knepigt de första veckorna men det finns alltid kursare som har en soffa över eller nån som har uppsägningstid och precis flyttat, nån som hyr ut ett rum på blocket osv. Men med studentrum brukar det i regel alltid lösa sig. Att hyra en lägenhet i uppsala är dyrt och många annonser på blocket har sinnessjukt höga hyror. Det är kul att bo i korridor och man slipper betala hyra på sommaren! Antingen så umgås man med sina grannar eller så pratar man bara lite när man ses i korridoren, det väljer man själv :)

Det här inlägget börjar bli alldeles för långt men jag hoppas att du fick svar på dina frågor! Håll utkik här så ska jag lägga upp en bostadsguide med tips och alla länkar man kan behöva :)
Kommentarer
Postat av: Peter

Tack så hemskt mycket för den informationen. Uppskattar det verkligen.

Dela kök med andra människor, nej nej och åter nej. Inte en chans.

Jag har registrerat mig hos många hyresvärdar i Uppsala, inklusive Heimstaden. Som du säger så är det väldigt dyrt att hyra lägenhet i Uppsala. Ska jag hyra så blir det utanför. Du har ju dom här mindre samhällena utanför Uppsala som tex Storvreta och Vattholma.

Man kan köpa en bostadsrätt också om man har väldigt mycket pengar.

2012-06-28 @ 17:36:34

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0