Läkemedelsutveckling och användning

Skrivet 2010-10-07 @ 17:44:35

Här kommer ett inlägg till kategorin apotekarprogrammet!
Nu har jag gått i skolan i typ 1,5 månad och än så länge trivs jag jättebra, känner faktiskt mer och mer att det här är rätt utbildning för mig. Förra veckan hade vi vår första tenta på en kurs som heter Läkemedelsutveckling och användning, kallas för LoA av studenter och lärare bara för att det är lättare att säga. Kursen handlade övergripande om läkemedel och det var lite basic i början för att fånga upp alla, vi har ju alla haft olika lärare på gymnasiet och tyvärr fokuserar alla lärare på helt olika saker. Vi lärde oss om hela processen från idé till läkemedel, olika administreringssätt (hur man tar läkemedlet), hur läkemedlen verkar i kroppen, problem med äldre som tar många läkemedel samtidigt osv. Det var lite övergripande om allting. Men det var intressant och jag känner mig som en svamp, jag vill veta mer och suga åt mig all kunskap. Men det var svårt, det ska jag inte sticka under stolen med, men om man är engagerad och lyssnar på föreläsningarna så klarar man sig. Eller jag har iofs inte fått svar på min tenta ännu, jag kanske inte klarade den haha. Nemen man har fem försök på sig att göra om tentorna så bara man vill så ska det gå!

Kursen bestod av föreläsningar och PBL-möten (problem baserat lärande), då var man indelade i grupper om nio personer och fick olika patientfall med problem som man skulle lösa, allt gick ut på att söka information och diskutera fram en lösning som fick patienten att må bättre. Vi skrev även ett PM, jag fick ämnet alkohol- och drogberoende, som sen skulle redovisas. Det var bara PBL-mötena som var obligatoriska, missade man ett möte var man tvungen att komplettera för att få godkänt i kursen.

Den första skoldagen får man två böcker av skolan, FASS och Läkemedelsboken. Fass är en gigantisk bok med information om alla läkemedel, den är på 3400 sidor. Fass är mer som ett uppslagsverk, det är ingenting man ska lära sig utantill och man får ha med den på de tentor där den är relevant, som t ex LoA tentan. Dessa två böcker får man gratis men det är bra att köpa till en medicinsk terminologibok som har alla konstiga medicinska termer man aldrig hört talas om. Den finns i en billig pocket variant (under 200:-) och en dyr inbunden (en bit över 500:-). Jag köpte den dyra för man kommer ha den hela utbildningen och det är jättemycket som inte finns med i pocketboken. Mina kompisar som har köpt pocketboken har smsat mig flera gånger och bett mig slå upp ord som inte funnits i deras.


Läkemedelsboken, medicinsk terminologibok och FASS


Gigantiska FASS

Kommentarer
Postat av: Gabbi

Hej! jag har börjat läsa apotekarprogrammet i uppsala och ska ha tenta i LoA nästa vecka, när jag tittat på gamla tentor från 2008, 09 och 11 så är de med mycket som vi inte har gått igenom på föreläsningen ens, är det vanligt? bla inom fysiologin, minns du hur det var för dig?

2013-02-10 @ 23:10:00

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0