Köp inte kopior

Skrivet 2010-08-19 @ 15:36:21

Nu börjar sommaren ta slut och jag börjar fundera på att köpa en ny vinterjacka. Jag har haft min PEAK-jacka i tre eller fyra vintrar nu så det känns som om jag behöver en ny. Men jag ska inte sälja min peak, någon gång kommer jag väl att tröttna på den nya jackan och då är det billigare att bara ta fram peakjackan som ser nästan likadan ut varenda säsong istället för att köpa ännu en ny.

Den här gången ska jag försöka köpa en jacka i tjejmodell och inte i unisex som min peak är. Det skulle vara skönt med en jacka som inte är så gigantisk, i den jag har nu ser jag ut som en liten miniatyr med en alldeles för stor jacka. Vet inte riktigt vilken jacka jag ska köpa men jag hade tänkt spendera lite pengar på det eftersom mitt mål är att ha jackan i många år. Det kommer inte funka att köpa en ny jacka varannat år när jag ska plugga. Ska dra ut i affärerna och kolla utbudet så fort vinterkläderna har börjat droppa in.

En sak som jag tycker är viktig är att kolla upp jackans ursprung. Jag vill inte ha dun från fåglar som har levt under dåliga förhållanden, som de visade på nyheterna förut, då hade ju till och med IKEA en kudde med fjädrar från den "fabriken" utan att de visste om det. Om det är päls på jackan så ska jag kolla upp vad det är för djur, var de kommer ifrån och om de är vilda djur eller om de är uppfödda bara för pälsens skull (inte okej). Det blir förmodligen en märkesjacka och inte någon kopia. Det finns ju kopior som nästan är identiska med orginalen och vissa kan väl bli frestade att köpa en kopia, det skadar väl ingen liksom. Men det skadar många fler än man tror, kopior tillverkas oftast av barn eller vuxna som knappt får någon lön, överskottet från den produktionen går också ofta till kriminella verksamheter så som vapentillverkning, narkotika och trafficking. Köper man falska väskor, jackor, glasögon så stödjer man oftast den verksamheten. Jag såg en dokumentär om det här på tv för någon vecka sen och det fick mig att tänka till. Jag hade inte tänkt på vad man stödjer om man t ex åker till kina och köper massa kopior av allting, i kina är fejkindustrin som störst, där finns det tydligen ett varuhus på flera våningar där de endast säljer kopior.

Kommentarer
Postat av: Zäta

Bra Sandra! :)

2010-08-20 @ 13:09:38

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0