Mina tänder spricker

Skrivet 2009-01-08 @ 23:33:21
Nu ska jag sova. Har vart nära på att brista i gråt den senaste halvtimmen. På senaste tiden har min ena framtand börjat ila, det ilar bara jag pratar utomhus i kylan eller andas genom munnen. Jag har aldrig haft problem med ilningar förut, jag brukar tugga is på sommaren när det är varmt. Så jag tog en ficklampa för att ta en närmare titt på tanden och så fort jag tänder lampan ser jag stora sprickor träda fram på båda framtänderna, framförallt på den jag har ont i. Det är en spricka som bara syns när jag har lampan tänd och den går ända upp till tandköttet. Panik, jag kommer få lov att dra ut båda framtänderna och få proteser. Okej om det var en hörntand men framtänderna!? Och så har jag pms också, as in allting blir så mycket jobbigare och man gråter för ingenting.
Så jag har snyftat lite och haft ångest men så googlade jag lite och hittade det här på en tandläkarhemsida:

Fråga:
Hej!
Då jag tittade lite nogrannare på mina tänder, med en pennlampa. Jag var lite svullen i tandköttet. Upptäckte jag att jag hade en spricka i vardera framtand. Sprickan syns enbart när jag lyser med ficklampan. Den går lodrätt. Sprickan känns inte utifrån. Jag har haft lite känningar i framtänderna. Det spänner. Är detta något jag bör oroa mig för?

Svar:
Tänderna har ofta små mikrosprickor som inte syns normalt, men kan synas när man lyser med en stark lampa. Dessa sprickor påverkar inte funktionen på tänderna. Större sprickor kan uppkomma om man har en storbelastning på en tand, t.ex. genom tandgnissling. Man kan också få större sprickor om man får ett slag mot tanden. Vid alltför stor skada kan sprickan bli så stor att tanden antingen går sönder eller att pulpan inne i tanden blir inflammerad.

Nu är jag mycket lugnare! Godnatt!
Kommentarer
Postat av: Richard

Tack för inlägget! Satt själv och hade lite panik nu. Upptäckte sprickor på mina framtänder imorse och hade svårt att hitta vettig info på nätet! Känner mig lite lugnad nu! Haha!

2014-01-26 @ 14:44:21

Kommentera mitt inlägg här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0